Nyhetsarkiv

Borlänge centrum, Jussi Björlingstorg, Borlänge Energi, GPS Quiz

Kom och quiza i centrum!

När du vill mellan 24 september och 10 oktober kan du delta i Borlänge Energis Science Quiz Energi & miljö. Startplats är Jussi Björlings torg och du har chans att vinna Exklusiv guidning för 4-6 personer på Kraftvärmeverket Bäckelund. Hur spännande låter inte det här! 🤩

Så här deltar du i Science Quiz:
1.) När du befinner dig vid startplatsen så öppnar du webbsidan play.gpsquiz.com på din smarta mobiltelefon.
2.) Du kommer då att kunna välja att du vill delta i Science Quiz Energi & miljö.
3.) När du valt quiz visas en karta över var frågorna finns. Frågorna visas i din telefon när du är inom 20 meters räckvidd.
❗ Observera att det inte plingar i telefonen, utan att du måste ta upp den och titta för att se frågan.

⭐ Du väljer själv om du vill delta i tävlingen eller gå tipspromenaden utom tävlan. Längden på den här tipspromenaden med tio frågor, är cirka 2 km.

👉 Den med flest rätt vinner. Om flera hamnar på samma resultat lottas vinnare ut bland dem. Vinnaren meddelas via epost/sms under vecka 41.

Publicerat: 2021-09-27

Borlänge centrum, Ja, må den leva, Sveriges riksdag, demokrati,

100 år med allmän rösträtt!

För precis hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. För att uppmärksamma demokratins genombrott turnerar just nu riksdagens utomhusutställning ”Ja, må den leva!” landet runt. Om du inte redan besök denna fantastiska utställning, gör det!

 Du hittar utställningen i korsningen Sveagatan/Stationsgatan (framför f.d. Turistbyrån)

Utställningen pågår fram till 7 september

Publicerat: 2021-08-19

Borlänge centrum, Rotary, End polio now, Borlänge energi

"End Polio Now" 🌷

Så heter kampanjen som kämpar mot utrotningen av virussjukdomen polio. Förra året skänkte tre av Borlänges Rotaryklubbar* 175 lökar till Trevligt Folk som i höstas planterades ut i Liljeqvistska parken. Pengarna som kampanjen samlar in går till att vaccinera barn i utsatt länder. Hur fint är det inte att vi får uppleva dessa fantastiska tulpaner i vår vackra park!? ❤️

*Borlänge RK, Borlänge Domnarvet RK och Borlänge Stora Tuna RK

Publicerat: 2021-06-03

Borlänge centrum, Awear, Kläderbutik

Nya Awear - nu för både kvinnor och män

Vi önskar de nya ägarna Jenny och Krister Björklund välkomna till centrum och ett stort lycka till 💐 Ny öppningen eller som de själva kallar det, premiären, innebär en "stor" förändring i sortimentet då det valt att även satsa på herrkläder.

📍 Plats: Samma som vanligt – Borganäsvägen 26
🕖 Öppettider: Måndag – Fredag 12-18, Lördag 11-14
✅ Kläder för både kvinnor och män

Publicerat: 2021-05-18

Välkommen till centrum Elit Hotel Brage!

Idag öppnar Elite Hotel Brage på Stationsgatan 1. Som många vet har hotellet 102 nyrenoverade* rum och i markplanöppnas även gastropuben The Bishops Arms.

Elit Hotel är ett 4-stjärnigt hotell som är miljöcertifierat.

Läs mer eller boka rum här!

Publicerad: 2021-05-12

Borlänge centrum, Hantverksbyn, Mysiga butiken, LSS

Proffs på att återbruka

I ett av de gamla vackra trähusen i Liljeqvistska parken ligger Mysiga Butiken. En heminredning- och presentbutik där du hittar vackra och fyndiga saker som nästan helt är skapat av återbrukat material. Det inte bara en butik utan även en verksamhet där personer med olika funktionsnedsättningar har möjlighet att få utlopp för sin kreativitet. Här hittar du allt från matlådekassar gjorda av kaffeförpackningar, återanvändbara kaffefilter, virkade leksakskaffebröd, mössor, dreggisar, sittdynor och allt annat du inte visste att du behövde 😉

Mysiga Butiken är en av kommunens dagligaverksamheter och har funnits i centrum sedan 2008. Några gånger i veckan kommer 8-9 brukare dit och skapar. Butiken har ett samarbete med IMEGA och Mediaverkstan som hjälper till att bland annat trycka på kuddfodral. Mysiga Butiken älskar att återbruk och hälsar därför att de gärna tar emot gamla tyger, gardiner och jeans du inte längre vill ha!
Följ Mysiga Butiken på sociala medier: @Mysigabutiken

Öppettider
Onsdag, torsdag, fredag 10.00-15.00
Max 2 kunder får vistas samtidigt i butiken.

Publicerad: 2021-05-10

Borlänge centrum, CoSpace

CoSpace, Sveagatan 6

CoSpace är ett Coworking space mitt i centrum! En plats där människor från olika företag och organisationer arbeta under ett och samma tak.

Här delas allt från fika- och mötesrum till Wifi och skrivare, men även erfarenheter, kontakter och kunskap!

I lokalerna på närmare 1000 kvm finns 38 företag samlade idag och totalt utgår ca 75 personer här i från. Det finns möjligheter att hyra ett eget kontor, skrivbordsplaster i öppet kontorslandskap eller så kallade daypass för mer tillfälliga besök. CoSpace har även en konferensanläggning som ligger mitt i Bragegallerian.

Kika in på https://borlange.cospace.se/ för att ta reda på mer

Foto: Martin Haglund

Publicerad: 2021-04-20

Borlänge centrum Skomakeri Reboot Högtidshuset

Ta hand om dina kläder!

Det finns många sätt att ta hand om sina kläder så de håller längre. Vädra, hängtorka, galltvål, bleka i solen och så vidare. Men ibland går ju faktiskt kläder sönder och du kanske varken har tid eller kunskapen att laga dom. Då har vi två butiker i Hantverksbyn som kan hjälpa dig, Skomakeri Reboot och HögtidsHuset.

Skomakeri Reboot
I butiken hjälper de till med rekommendationer och tar fram ett prisförslag direkt. Du kan även skicka dina plagg om du inte har möjlighet att besöka butiken. Har du funderingar kring skrädderitjänsterna kontakta Reboot på:
💬 info@skomakerireboot.se
💬 0243-139 21 (under ordinarie öppettider)
💬 skomakerireboot.se

HögtidsHuset
I ateljén kan du få hjälp med det mesta inom sömnad. Exempelvis lagning, justering och ändring av dina kläder men även inredningstextilier och gardiner. Kontakta HögtidsHuset för rådgivning och tidsbokning.
💬 Skicka sms så ringer de upp
070-413 35 13
💬 info@hogtidshuset.se
💬 hogtidshuset.se

Publicerad: 2021-03-23

Musikcenter: Dalarnas största musikaffär!

Musikcenter har funnits i centrum i över 25 år, här möts du av gedigen erfarenhet och kunskap och du är välkommen både som proffs och nybörjare. Butiken har en stor trumavdelning, akustiska stränginstrument, elgitarrer, elbasar, klaviaturinstrument samt en stor studioavdelning med allt för inspelning och lyssning.

Visste du att butiken även har en stor verkstad som reparerar och servar gitarrer, keybords och förstärkare? Här kan du få hjälp med allt från finjusteringar och byte av strängar till avancerade reparationer. Så kika alltid förbi Musikcenter innan du ger upp på ett instrument, kanske har den mer att ge!

(OBS. Blås, stråk och dragspel repareras och servas ej i verkstaden).

Välkommen in till butiken eller webshopen hälsar personalen på Musikcenter!

Publicerad: 2021-03-18

Borlänge centrum Tävling

Vinn presentkort till ett värde av 1300kr!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD Missa inte chansen att vinna presentkort till ett värde av 1300 kr hos valfri aktör i Borlänge centrum! I centrum finns massor av butiker, restauranger, caféer och olika typer av service som alla kämpar hårt under pandemin. Vi vill stötta våra företagare i centrum och hoppas att du vill vara med och hjälpa oss! 🥇 1a pris: 1300 kr i presentkort hos valfri centrumaktör 🥈 2a pris: 500 kr i presentkort hos valfri centrumaktör 🥉 3e pris 200 kr i presentkort hos valfri centrumaktör

Var med och tävla på vår Facebooksida, du hittar tävlingen här: https://www.facebook.com/BorlangeCentrum

Tävlingen pågår mellan 1-11 mars.
LYCKA TILL!

Publicerad: 2021-03-01

Borlänge centrum Högtidshuset

Vi hälsar HögtidsHuset välkomna tillbaka till Borlänge och Hantverksbyn! 💕

HögtidsHuset är en mysig och hemtrevlig ateljé som är redo att ge dig 100 % fokus och service för att du ska hitta rätt klädsel inför dina stora och speciella dagar. Lynn som driver ateljén har lång erfarenhet av sömnad och här kan du även få hjälp med ändrings-, justering- eller gardinsömnad, omtapetsering av möbler eller andra uppdrag inom sömnad eller styling, så bra! 👗

Här kan du komma i kontakt med HögtidsHuset för tidsbokning:
📧 info@hogtidshuset.se
📞 070-413 35 13
🏠 Hantverksbyn 2

Publicerad: 2021-02-22

Borlänge centrum alla hjärtans dag

Alla 💗dag erbjudande från butikerna i centrum

På söndag smäller det! Kanske vill du uppmärksamma någon du tycker om lite extra den här dagen? Det går att göra på oändligt många vis, men för dig som vill ge bort en present eller en blomma har vi här samlat lite erbjudanden och tips från butikerna i centrum.

Publicerad: 2021-02-08

Borlänge centrum, Jussi Björling, 110 år, Grattis

Idag fyller ingen annan är vår kära tenor Jussi Björling 110 år! 🎈

Vilket såklart måste firas med bakelse och sång. Sången bjuder statyversionen av Jussi på och bakelsen* hittar du på hos Almas Café (endast vecka 5).

Spelas dagen till ära.

🎵 12.00 Land du välsignade
🎵 15.00 Sverige
🎵 18.00 Till havs
🎵 20.00 Oh Helga Natt

Hurra, hurra, hurraaaa! 🎉

*Bakelsen innehåller: maräng, mörkchoklad, vaniljkräm, mandel, grädde med punchsmak och vitchoklad.
Glutenfri och nötfri (men innehåller mandel som inte är en nöt utan föret från en stenfrukt)

Publicerad: 2021-02-05

Borlänge centrum_realgymnasiet

Till hösten öppnar ett nytt gymnasium i centrum!

Realgymnasiet kommer hålla till i Vi Förenade lokalerna på Sveagatan 15 och erbjuder inriktningar inom Naturbruksprogrammet som Djurvård, Hästhållning och Naturturism, så spännande! 🌱

Läs mer om skolan och utbildningarna här realgymnasiet.se/skolor/borlange

Publicerad: 2021-01-25

Borlänge centrum Elskåp

Gå en elskåpspromenad under julledigheten!

Här hittar du en karta över alla folierade elskåp som finns på sex olika platser i centrum, alla med en unik bild från förr. Perfekt för en promenad under julledigheten ❤️

Du hittar karta över var elskåpen finns här.

Publicerad: 2020-12-14

Jul i Borlänge centrum

24 luckor i vinterskrud

På tisdag statar vi! Årets Jul i centrum ställs inte in, men har förvandlats till en vinterkalender med start den 1 december. Vi kommer vi under 24 dagar lyfta olika saker som tillsammans bidrar till att skapa ett stämningsfullt och spännande centrum. I år satsar vi mycket på ljus, ljud och skapa liv i tomma skyltfönster ✨ Det mesta i kalendern går att uppleva hela december, men några luckor gör kortare besök. Håll koll på våran instagram (@borlangecentrum) eller se hela kalendern genom att trycka på bilden. Håll avstånd och ta hand om varandra 💕 Välkommen till Borlänge centrum!

Publicerad: 2020-11-27

Borlänge centrum Halloween

Halloween i Liljeqvistska parken 🎃

Visste du förresten att AB Borlänge Energi odlar pumporna själva på en komposthög? Vilket vi tycker är fantastiskt. Missa inte denna vackra installation.

Publicerad: 2020-10-27

Borlänge centrum Elsas bönor och blad

Nu har Elsas Bönor och Blad öppnat!

Elsas Bönor och Blad är presentbutiken fylld med inredning, blommor, choklad och skafferiprodukter där delar av utbudet ändras över säsong. Här kommer du hitta presenter både till dig själv och andra, få hjälp att sätta ihop en vacker bukett eller köpa buntar för att själv skapa vackra blomsterkreationer.

Vi hälsar Anna och butiken välkommen till Borlänge centrum och önskar ett stort lycka till 🌸

Publicerad: 2020-10-22

Borlänge centrum House of blues

Nypremiär på House of Blues!

Efter några månader av renovering och uppfräschning har House of Blues slagit upp dörrarna igen. Restaurangen har nya ägare och kommer satsa mer på mat än tidigare, men musiken är densamma. Den nya menyn innehåller fler rätter med en bred variation och de kommer även att ha lunchservering.

Publicerad: 2020-10-19

Arkitekturhistoria Borlänge centrum Qr-kod

Lär dig mer om centrums arkitekturhistoria

Som en del i BID-processen har fyra byggnader i Borlänge centrum försetts med informativa skyltar som berättar om huset, dess arkitektur och historia. På varje skylt finns även en QR kod som leder dig vidare till Borlänge kommuns hemsida där du kan läsa mer om byggnaden eller få texten uppläst. Perfekt för en lärorik promenad i din egen takt.

Skyltarna hittar du på följande hus
🏚️ Palladium
🏚️ Borlänge bibliotek
🏚️ CTH-Huset
🏚️ Handelsbanken
————————————————————–
Läs mer om BID-processen på borlange.se

Publicerad: 2020-10-05

Välkommen till centrum CAP!

CAP är streetbutiken där kepsen är huvudsaken! Här finns kepsar för alla smaker och stilar eller varför inte designa din keps med ett eget motiv? Cap har även streetkläder både för barn och vuxna. Bästsäljaren är Dalarnahoodien och snart kan du även designa hoodies och t-shirts med ditt eget tryck.

Öppettider:
Måndag-fredag: 10-18
Lördag: 10-15

Vi önskar er stort lycka till och välkommen till Borlänge centrum!

Publicerad: 2020-09-29

Tairyo Borlänge centrum

Välkommen Tairyo!

Tairyo är en japansk restaurang som erbjuder allt från allt från sushi, ramen och pokébowls till rätter med grillade eller friterade tillbehör. Här hittar du även spännande inslag, exempelvis en konferensavdelning där gästerna sitter runt ett bord som är nedsänkt i golvet och tåget Desha som levererar utvalda rätter direkt till ditt bord.

Tairyo är en restaurang som du inte får missa! 🍣

👉 tairyoborlange.se

Publicering 2020-09-21

Turistbyrå Borlänge centrum

Välkommen till Infopoints

Vad är en Infopoint? 📍
Infopoints är certifierade företag i Dalarna som finns där besökaren rör sig. Företaget fungerar som ambassadör för Borlänge och Dalarna. På så vis skapas möjlighet till personliga möten där besökaren kan fråga om råd, ta en karta och söka information om platsen den befinner sig på. I Borlänge centrum finns en Infopoint hos Green Living 🌻

Andra Infopoints i Borlänge är Shalins struts och Naturkompaniet.

Vill du ändå kontakta Visit Dalarna?

Visit Dalarnas Contact center via telefon, chatt, mail och sociala kanaler. 📞 0771-62 62 62 📧 borlange@visitdalarna.se​

Publicering 2020-09-14

Träna i Parken

Träna i parken i juli!

Träna i (Liljeqvistska) parken är kostnadsfria träningspass med Muskelbyrån, Friskis & Svettis och Sinclair Dansstudio. Passen är anpassade till myndigheternas råd för sammankomster och max 50 personer kan delta per tillfälle. Föranmälan behövs och avprickning genomförs på plats för att se till att antalet.

4 juli Sinclairs Dala Dansstudio (prova på dans).

11 juli med Muskelbyrån (yoga, från 12 år). 

18 juli med Friskis & Svettis x2 – Utefys soft / jympa soft. 

25 juli med Friskis & Svettis x2 – Familjejympa (2-6 år i förälders sällskap) / jympa. 

Publicerad 2020-06-22

Park prommenad

Gör din egen parkpromenad

I Borlänge Energis folder ”Gå på parkpromenad i Borlänge centrum” hittar du fakta och tips.

På din promenad kommer du besöka Hummelparken och Liljeqvistska parken. Här upplever du en härlig blandning av årets sommarblommor, kryddväxter, träd, eleganta buskar och mycket mer. Promenaden är ca 2 kilometer lång.

Borlänge Energis folder hittar du här!

Publicerad 2020-06-18

Glasstjorven på Torget

Ny glasskiosk på Sveatorget

Glasstjorven på Torget har både kulglass, mjukglass, sorbet, läsk och kaffe. Men håll utkik under sommaren, flera spännande nyheter är påväg!

Öppet alla dagar kl. 12.00-20.00

Publicerad 2020-06-15

Rimas Kaffe Baklava

Baklavadrömmen!

På Rimas Kaffe och baklava finns många söta bakverk med ursprung från Mellanöstern. De bakas i det lilla caféet på Stationsgatan som är alldeles nyöppnat. Baklava är caféets specialitet men här finns även glass, kaffe och fantastisk service! Vi hälsar er välkomna till Borlänge centrum 😃 ☕

Publicerad 2020-05-25

Sveriges vackraste mediehus

Sveriges vackraste mediehus

Sveriges vackraste mediehus finns i hjärtat av Borlänge centrum. Borlänge Tidnings redaktionshus från 1895 har blivit utsedd till Sveriges vackraste mediehus av tidningen Journalisten. Byggnaden är uppförd i klassisk arkitektur, men istället för att vara i sten är den byggd i trä. Titta lite extra på byggnadens detaljrikedom nästa gång du går förbi!

Juryns motivering: ”Detaljrikt och vackert hus med en massa hantverksmässiga detaljer. Otroligt rika träpaneler, en klassicism man nästan aldrig ser så här uppfinningsrikt upptagen i ett stadsmässigt trähus. Fina proportioner i en småstadsmiljö, skalan är nere till en mänsklig nivå.” Läs hela artikeln här.

Publicerad 2020-05-20


AutoMat Borlanäsvägen

AutoMat har öppnat i centrum

Nu har det nya matbutikskonceptet AutoMat kommit till centrum. AutoMat är en obemannad självscanningsbutik som erbjuder det mesta inom livsmedel.

Du checkar in i butiken med hjälp av mobilt Bank-ID och checkar ut genom att betala med kort i enkla självscanningskassor. De samarbetar med flera lokala aktörer som levererar bland annat lunchlådor och färskt bröd.
 
Öppettider: 05.00-23.00
Adress: Borganäsvägen 26
 

Publicerad 2020-05-19

Liljeqvistska parken

Tidig blomsterprakt i centrum

25 000 lökväxter förgyller parker, gator och torg i centrumområden. Närmare 25 000 lökar har planterats i rabatter, gräsområden och urnor längs gångstråken i Liljeqvistska parken, Stenparken, Sveatorget, Hummelparken och vid stationsområdet.

Tidig blomning
Parkarbetare och planerare från Borlänge Energi arbetar varje år fram ett nytt blomsterprogram. I år finns också ett särskilt lökväxtprogram. Årligen görs ett program för lökväxter och penséer och ett för sommarblommor. Det gör att vi redan nu kan njuta av tidig blomning, med bland annat tulpaner, pärlhyacinter, krokus och narcisser. Narcisser och påskliljor drivs upp i Borlänge Energis växthus.
– Till i år har vi valt att prova nya sorter, bland annat olika narcisser som blommar längre, säger Anna Åkerlind, planerare för park och drift, Borlänge Energi AB.
När lökarna har blommat färdigt, ersätts de av sommarblommor i mitten av juni. Lökarna planteras ut på andra platser till nästa år.
Rosa sommarblommor med doft och smak
Årets tema för sommarblommorna går i rosa. Variationen av doftande blommor och växter har noga valts ut för att locka bin, fjärilar och andra insekter. I Trädgårdshörnan i Liljeqvistska parken kommer vi bland annat få se en blandning av rosenskära, ringblommor, luktärter, bönor, mangold, dill och persilja.
 

Publicerad 2020-05-15

FreshBar Glassbar

Glassbar & nya öppettider hos FreshBar!

FreshBar har satsat på att uppdatera sin uteservering med mycket gröna växter som ger en mysig känsla, och för trygghetens skull har de lämnat lite extra space mellan borden. Denna säsong har de dessutom satsat på glass!

Den nya glassbaren är en del av uteserveringen och har egen ingång från Stationsgatan för att enkelt serva glassugna gäster. De har även förlängda öppettider och håller öppet ända till kl. 23.00 fredagar och lördagar. 

Välkomna att fira in sommaren hos FreshBar hälsar Adil med personal!
Utökade öppettider
Måndag – torsdag: 9-21
Fredag: 9-23
Lördag: 10-23
Söndag: 11-18

Publicerad 2020-05-12


Borlänge centrum

Stöd dina lokala företag

Våra lokala handlare, restauranger, caféer och aktörer inom hälsa och skönhet tillhör de som just nu drabbas hårt under coronakrisen. Stöd dem idag, så de finns kvar när krisen är över. Köp lunchlåda och fika, handla andra varor som du brukar och gärna presentkort. Om du inte har möjlighet att gå till frisören eller massören - omboka istället för att avboka. Tillsammans kan vi göra skillnad.    

Publicerad 2020-03-31

Vår i centrum 25 april 2020 - Inställt!

Vi vill bjuda på aktiviteter i centrum, ge er roligheter att se fram emot och lyfta fram alla fina verksamheter som finns här. Vår i centrum är ett av de arrangemang under 2020 som vi tillsammans med andra har planerat inför. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Vi vill därför meddela er att evenemanget är inställt på grund av rådande omständigheter.

Är du inte i riskgruppen för covid-19 vill vi uppmärksamma dig om att det finns en aktivitet från Vår i centrum som inte har ställts in.

Storbildsutställningen: Objektivt!
12 fotografer, 12 perspektiv, 1 stad.
Utställningen har vernissage den 25 april kl. 10.00 -12.00 i Bragegallerian och finns tillgänglig att besöka t.o.m 1 augusti.
Utställningen arrangeras av: Föreningen Borlänge bildfestival

Publicerad 2020-03-31

BID Borlänge

BID i Borlänge centrum

Sedan maj 2019 pågår BID (Business Improvement District) i Borlänge centrum. BID-modellen är en av Svenska Stadskärnors utvecklingsprocesser och den som rekommenderas för Borlänge. Genom samverkan mellan offentlig och privat sektor når man gemensamt resultat som man inte kan åstadkomma på egen hand. Metoden bidrar till ökad kunskap samt erfarenhetsutbyte. Under en 18-månadersperiod ska workshops, studiebesök, typfall och coaching avlösa varandra. Affärsutvecklingsområden ska inventeras utifrån de fem fokusområdena och presenteras i en nulägesanalys, och vid processens slut ska en gemensam affärsutvecklingsplan vara framtagen för området.

Affärsplanen ska syfta till:

· ett stärkt och preciserat varumärke

· utvecklingsplan för platsen och utbudet

· bättre och tydligare tillgänglighet

· ett renare, snyggare och upplevt tryggare område

Syftet är att tillsammans arbeta med platsen genom att förverkliga idéer och initiativ som finns lokalt med målet att stärka affärsverksamheter och platsens attraktionskraft. Vi vill att Borlänge ska fortsätta vara en händelserik plats att bo på, leva i och besöka. Läs mer om BID Borlänge på www.borlange.se/bid samt följ processen i gruppen BID Borlänge på Facebook. 

Publicerad 2020-02-12

Välkommen Café Aroma

Det nyöppnade caféet på Borganäsvägen erbjuder generösa öppettider och har godsaker för alla med många glutenfria, laktosfria och veganska alternativ. De serverar lunch och fika alla dagar och har både student- och pensionärsrabatt. Zeynep som är en av ägarna berättar att kaffebönorna alltid mals vid beställning av en kopp samt om nyheter som väntas framöver för det nyöppnade caféet.

Mer information om Café Aroma hittar du på deras Facebooksida.

 

Publicerad 2020-02-21

O'Learys Borlänge

Nya ägare för O'Learys Borlänge

Den nya ljusare interiören är bara början på resan mot det nya konceptet som kommer innebära ganska stora förändringar på ytskikten och känslan i lokalen. Men den största förändringen för upplevelsen sker ändå på menyn, alla rätter har gjorts om, den veganska och vegetariska menyn tar större plats och hamburgarna tillagas med färska råvaror rakt igenom.

God jul Borlänge centrum

God Jul & Gott Nytt År!

Nu när julen närmar sig med stormsteg så vi vill passa på att önska er en härlig jul, ledighet och ett Gott Nytt År! Vi ses såklart nästa år med massor av nya aktiviteter och evenemang.

Uppdaterad 2019-12-18

Parkering Borlänge centrum

Ny parkeringsapp i centrum!

Med SMS Park-app parkerar du på ett enklare sätt i centrum. Med lite övning så är appen smidig, lättillgänglig och du betalar för den tid du står parkerad och får sedan en månadsfaktura.

Med SMS Park parkerar du på ett enklare sätt. Starta när du kommer, avsluta när du åker. På så vis betalar du för den tid du står parkerad och du får en månadsfaktura över dina parkeringsköp. Du hittar närmaste parkering och zon på kartan i appen.

Ladda ner appen här.
Läs mer om SMS Park här.

Publicerad 2019-12-10

Jul i centrum

Jul i Centrum söndag 1 december!

I december fylls Borlänge centrum med stämningsfull julmusik, körer, spektakulär julbelysning och massor av roliga överraskningar för både stora och små. Lämna önskelistan till tomten, pyssla i tomteverkstaden, dansa runt granen, lyssna när Jussi Björling-statyn tar ton eller strosa på Hantverksbyns sagolika julmarknad. Efter förra årets succé kommer även den populära snökullen tillbaka till Sveatorget och det utlovas vinterlek och skridskoåkning oavsett väder.

Hela centrum:
14.40 Julparad genom Borlänge centrum
Leta efter hemliga guldpaket i butikerna

Sveatorget:
14.15 Borlänge Kammarkör
14.45 Friskis & Svettis
15.00 Pyjamasorkestern inkl. dans runt granen
16.00 Borganäskören
17.00 Musikskolans Ungdomskör
17.50 Good Harvest

Jussi Björlings torg:
14.00 -18.00 Foodtrucks
Varje hel timme 14.00-18.00 sjunger Jussi Björling

Bragegallerian:
Nappträd – Lämna din napp, få en liten present
Tomten tar emot barnens önskelistor
Hantverk, lotteri, blommor, utställare
14.15 Borganäskören
15.00 DalaViolinisterna
16.00 Musikskolans Ungdomskör
17.00 Borlänge Kammarkör

Missionskyrkan:
16.00, 16,30, 17.00 & 17.30 Julspel

Hantverksbyn:
14.00 – 18.00 Traditionell julmarknad
14.00 – 16.00 Tomten hälsar på
14.15 Musikskolans Ungdomskör
16.00 Borlänge Kammarkör
17.00 Borganäskören

Liljeqvistska parken:
14.00 – 16.00 Häst- och ponnyridning

Sveagatan:
14.00 – 18.00 Marknad

Biblioteket:
14.00 – 15.30 Speeddating
15.00 Sagor på finska
16.15 – 18.00 Tomten hälsar på

Programmet uppdateras efter hand.

Uppdaterad 2019-11-15

Jul i centrum

Medverka på Jul i Centrum

Ta del av Borlänge första vetenskapsfestival. Du kommer bland annat att få testa programmering, stjärnskåda, ta del av spännande experiment, forskning och mycket mer. Dagarna är fyllda av roliga, spännande och framförallt lärorika aktiviteter för alla åldrar.

Följ länken här: Anmälan
Sista anmälningsdag är 24 november.

Publicerad 2019-10-25

Höstmarknad Borlänge

Höstmarknad i Hantverksbyn!

I oktober är det dags för den mysiga och populära Höstmarknaden i Hantverksbyn! Skriv upp lördag den 5 oktober kl.10.00-16.00 i kalendern! Det kommer finnas hantverk, konst och mat att njuta av. Är du intresserad av att ställa ut på marknaden så är du varmt välkommen att höra av dig till ansvariga i Hantverksbyn.

Länk till eventet: Höstmarknad i Hantverksbyn

Publicerad 2019-08-30

Borlänge Science Festival 26-29 sep

Ta del av Borlänge första vetenskapsfestival. Du kommer bland annat att få testa programmering, stjärnskåda, ta del av spännande experiment, forskning och mycket mer. Dagarna är fyllda av roliga, spännande och framförallt lärorika aktiviteter för alla åldrar.

Se hela programmet här: www.borlangesciencefestival.se eller följ på Instagram eller Facebook.

Publicerad 2019-08-28

Sommar i centrum

Sommar i centrum!

Sommar, sol och Sveatorget! Centrum är en alldeles utmärkt plats för möten och aktiviteter. Här finns restauranger, unika butiker, service och nöjen. I sommar kommer man förutom att besöka befintliga upplevelser även att kunna se uppträdanden på Sveatorget och cruising på gatorna samt få möjlighet till en tur med nostalgibussen.

Torsdag 6 juni:
Det är Sveriges nationaldag, Kungen och Drottningen kommer på besök och Borlänge firar 75 år, framgångar ska uppmärksammas och nya medborgare firas.

Kl. 09.00-11.00 Zillah & Totte, Viktor Norén och Maximilian Bergstrand m.m. på Sveatorgets scen

Kl. 10.00-21.00 Nationaldagen firas också på Rommehedslägret med föreningen Rommehed och Borlänge Barnensdag:s Förening som arrangörer.

Onsdag 26 juni:
Kl. 19.30-20.15 Invigning Dalecarlia cup

Fredag 28 juni:
Guidade turer med Nostalgibussen*
Kl. 14.00 & 16.00 Filiokus Fredrik
Kl. 17.30 Traktor- och mopedcruising
Kl. 18.30 Cruising med musikunderhållning

Lördag 29 juni:
Guidade turer med Nostalgibussen*
Kl. 14.00 Mojje Trio

* Busstider: Kl.10.00,11.00,12.00, (lunch kl.13.00), 14.00,15.00 samt 16.00. Fribiljetter hämtas på Jussi Björlings torg den 27 juni kl.11.00-15.00, den 28 juni kl.10.00-15.00, samt den 29 juni kl.10.00-15.00.

Lördag 24 augusti:
Fotomaraton. Mer info här.

Tisdag 27 augusti:
Klassjoggen. Mer info här.

Lördag 31 augusti:
Dalasinfoniettan i det gröna. Mer info här.

Lördag 31 augusi – söndag 1 september:
Barnen dag. Mer info här.

Frukt- och grönsaksmarknaden på Sveatorget
Öppen måndagar & torsdagar 09.00-18.00 fram till 1 oktober.

Programmet fylls på eftersom.

Uppdaterad 2019-08-15

Torghandel Borlänge

Grönsaksmarknaden har öppnat!

Frukt- och grönsaksmarknaden är tillbaka på Sveatorget! Från och med idag finns marknaden på plats varje måndag och torsdag kl. 09.00-18.00. På marknaden finns förutom massvis av frukt och grönt även bröd, kryddor, bakverk, nötter och mycket mer!

Publicerad 2019-04-04

Publicerad 2019-04-04

Vår i centrum

Vår i centrum 27 april!

Välkommen till en lördag i vårens tecken! Det blir liv och rörelse på gator och torg när Hantverksbyn ordnar mysig loppis på gårdarna, Sveatorget bjuder på underhållning för de små och CTH bjuder in till workshops och guidade visningar. Butikerna har erbjudanden, uppvisning av vårmodet och tipspromenad!

BUTIKER

Unika erbjudanden, tipspromenad och modeller som visar vårmodet kl.10-12 hos deltagande butiker: Sotlugg & Linlugg, Awear, Aspelins, Fitnesshouse, Mode Eva, Önskehuset, Borås Klädmarknad, Synsam och 1896 Huset.

13.00 Modevisning Sveatorget


BRAGEGALLERIAN

Ta körkort för minibilar, pyssla, njut av uppträdanden av talangfulla elever från Rytmus Gymnasiet och överraskningar. Caféet i gallerian håller även öppet under dagen.


SVEATORGET

11.00 Filmen ’Trevligt Folk’ visas på Biopalatset. Gratis biljetter finns på Turistbyrån, först till kvarn!

11.00-14.00 Familjedag på Biblioteket

12.00-15.00 Träffa polis, räddningstjänst och ambulans på Sveatorget

14.00 Arne Alligator uppträder


HANTVERKSBYN

Byloppis inne på gårdarna

Skomakeri Reboot – Lagerrensning av handgjorda skor & gamla verktyg

Äteriet –  Säsongsöppning för Bar & Glassbar

GreenLiving –  Prova Hälsosamma Smoothies


LILJEQVISTSKA PARKEN

Bungee run, hoppborgar och barnsumo


CTH FABRIKSMUSEUM

11.00-15.00 Öppen workshop arkitektur med stadsarkitekt Pernilla Wåhlin Norén (utomhus)

11.00-15.00 Öppen workshop textil med hemslöjdskonsulent Kattis K Nordqvist (inomhus)

11.00-15.00 Öppen slöjdworkshop med SlöjdLab (inomhus)

11.00-15.00 Designbio och Pecha Kucha med Svensk Form Dalarna.

12.00 & 14.00 Guidad visning av CTH Fabriksmuseum  – historia och framtidsvision

Publicerad 2019-04-04

Tusen ord – 26-28/2
Alla fritidshem i Borlänge kommun samt barn i åldrarna 6-12 år är välkomna att besöka Tusen ord. Barnen kommer att få ta del av en stimulerande miljö där barnens berättelser står i fokus.

Tider: Fritids kl. 09.00-10.30
Allmänheten: kl. 13.00-14.30
(passen pågår i 1,5 timme)
Plats: Tusen ord, Sveagatan 14
Se mer info här


Broderi workshop – 27/2
Låt kreativiteten blomma och skapa dina egna, fria broderier med konstnärinnan Sara Erkes som just nu också ställer ut sina fantastiska broderade fanor och standar på BoMo

Tid: kl. 14.00-16.00
Plats: Sveatorget 3
Anmälan: Senast 21/2 till info@borlange.se
Se mer info här


Vernissage Anna Hedström – 27/2
Utställningen Human resourses tar sin utgångspunkt i frågeställningar som rör vad det innebär att vara människa. Anna är textilkonstnär som främst arbetar skulpturalt. Missa inte hennes fina verk som finns utställda fram till 1 april 2019!

Tid: kl. 16.00
Plats: Borlänge Bibliotek
Se mer info här

Publicerad 2019-02-19

Tusen ord

Gratis aktiviteter under sportlovet!

Vad passar inte bättre än lite aktiviteter i centrum en vecka som denna? På Tusen ord får elever/barn använda sin fantasi och vara skapare och medskapare av berättelserna. I en workshop med konstnärinnan Sara Erkers på BoMo kan man skapa egna, fria broderier och på Borlänge Bibliotek håller Anna Hedström vernissage.

First hotel borlänge

Mångmiljonsatsning i centrum

Vi har besökt First Hotel Borlänge, tidigare First Hotel Brage, som är i full gång med ombyggnationen som påbörjades 1 juli 2018. Katrin Strandell, hotelldirektör, berättar att de genomför en totalrenovering av hotellet. Bland annat har 92 rum nu blivit till 102, varav sex stycken är sviter. Hon berättar även att de kommer att använda sig av självincheckning för att göra det smidigt för gästerna.

Vid receptionen finns restaurangen Harry’s samt en nyhet för i år – en konferenslokal på markplan. Konferensrummet ligger smidigt beläget och möjlighet finns såklart till både övernattning och middagar. Tanken är att företagare, föreningar och privatpersoner ska kunna nyttja lokalen för konferenser eller varför inte mindre event som loppis eller utställning.

Ombyggnationen utförs i samarbete med hyresvärden Masmästarna samt Byggpartner som utför arbetet. En mångmiljonsatsning av hotellet mitt i centrum som invigdes 1965. Nu, drygt 54 år senare sker en nyöppning för de första gästerna 22 februari. Den officiella invigningen är i mars, det får ni inte missa!

Är ni nyfikna på hur ombyggnationen går så gör ett besök hos Harry’s. De serverar lunch måndag till fredag kl. 11-14 samt mat på kvällar och helger. Deras kommande event hittar ni här.

Publicerad 2019-02-12

Jul i centrum

Julskyltning med extra allt i Borlänge

Runt 15 000 personer kom för att ta del av det fullspäckade programmet under söndagens julskyltning i Borlänge Centrum. Förutom rekord i aktiviteter och arrangemang, gjordes stora satsningar på både stämningsfullt ljud och ljus.

I hela stadskärnan byttes 820 vita glödlampor mot röda, och totalt kom cirka 1 000 ljuspunkter till. 600 marschaller lyste upp och visade vägen in till de butiker, restauranger och caféer som höll öppet och vidare mot Hantverksbyns traditionella julmarknad.

I musikslingan som går genom centrum kunde man höra traditionella jullåtar blandat med julmusik av olika dalaartister.

”Vi kommer att fortsätta spela musiken under hela december och en bit in i januari. Det känns extra roligt att man kan höra låtar från våra fantastiska dalaartister. Och den fina belysningen sitter självklart kvar under hela december” säger Angelica Ekholm, näringslivschef Borlänge kommun.

Det var full fart på Sveatorget under eftermiddagen, barnen lekte i snöhögen, tog en tur på skridskobanan och lämnade sina önskelistor hos jultomten på biblioteket. Scenen på Sveatorget bjöd på framträdanden för både små och stora, med avslutning med Tunhunkens Hemvändarvisan och en minikonsert med Stiko Per Larsson.

Många stannade till vid Jussi Björling-statyn som för första gången tog ton. I Hantverksbyn fick man uppleva en julmarknad av det traditionella slaget, med eldkorgar, kanderade äpplen och julstämning i de öppna butikerna. I hantverkarnas stånd kunde man hitta virkat och stickat, konst, smycken, keramik och mycket mer. Tomten var på plats och smeden smidde sitt järn.

Att snön uteblev var ingenting som egentligen påverkade så mycket.

”Vi har verkligen lagt krut på att skapa en mysig stämning och ett spännande program. Det var fler än någonsin som faktiskt tog en tur runt hela centrum och vidare mot Hantverksbyn, för att upptäcka allt som var på gång. De vi har pratat med sedan igår är alla positiva och glada. Vi är jättenöjda över resultatet” säger Angelica Ekholm, Näringslivschef Borlänge kommun.

Lista över de lokalproducerade jullåtarna som spelas i centrum under december och januari:

Tack för en stilla jul
Karin Green

Here comes christmas time
Martin Riverdale &  the wheel of fortuna

Till de vilsna
Malin Jonsson

Julkort till Bäckvägen 7
Mimikry

Vår jul
Wingman

Christmas all over again
Martin Riverdale & the wheel of fortuna

God rest
Erik Runeson

Publicerad 2018-12-04

Borlänge centrum

Nylansering av den grafiska profilen

Den 26 november 2018 byter Borlänge Centrum grafiskt utseende och laddar för en nystart 2019. Detta med en uppdaterad logotyp och en ny hemsida som en del av Händelsestaden Borlänge.

Publicerad 2018-11-25

Jul i centrum

Upplev en magisk försmak av julen

Söndag den 2 december kl. 15.00-19.00 är det Julskyltning i Borlänge Centrum. Marschaller lyser upp från gatan och centrum är vackert ljussatt.

Du känner dofter från glögg, mat och brända mandlar. Jultomten är på plats för att ta emot barnens önskningar och runt granen dansar alla hand i hand. Du ser spännande hologram och hör barnens jubel från karusellen. Nissar, sagofigurer och barn i paraden vinkar glatt.

I mysiga Hantverksbyn finns den traditionella julmarknaden. Här strosar du och ser vad marknadsstånden har att erbjuda. En smed smider och folk samlas omkring för att titta. Ponnyridningen lockar nyfikna och modiga barn och du njuter av körernas sånger i parken. Vilken härlig dag, nu längtar du till julen!

Plats: Borlänge Centrum
Tid: 15.00-19.00
Program: Kommer inom kort!

Publicerad 2018-11-22