CTH Fabriksmuseum

Borlänge har en imponerande textil industrihistoria. Grundad i en stark utveckling inom ett kvinnligt arbetsfält var den tidigare en viktig del av stadens identitet som på senare tid fallit i glömska. En av de största industrierna var den mycket framgångsrika CTH hatt- och mössfabrik, grundad 1885 av Carl Theodor Ericsson. 1915 flyttade produktionen in i den nuvarande byggnaden som är belägen i centrala Borlänge, kvarteret bakom Sveatorget. Fabriken har varit en av Sveriges största tillverkare av hattar och mössor och hade fram till 1970-talet cirka 200 kvinnor anställda. Tillverkningen i stor skala upphörde 2004, då CTH Fabriksmuseum öppnade och drevs av CTH vänförening fram till 2018. Museet utnämndes 2006 till årets industriminne av svenska Industriminnesföreningen. 2018 tog kommunen över museiverksamheten och påbörjade arbetet med att utveckla fabriksmiljön.

  • Nationaldagsfirandet inleddes idag med att Kungen och Drottningen gjorde entré på CTH huset för ett besök hos @alicelundtextilier Visste ni att kungens studentmössa tillverkades här på fabriken 1966 och att hovets Modell Ä fortfarande sys på plats av Britt och Emilija? #vemshandärdetsomgör #cthfabriksmuseum #whomademyclothes #kunglighovleverantör @cthericson @borlangecentrum #borlänge
  • En plats där hantverkskunnandet står i centrum, i snart hundra år har @saterglantan arbetat med material, teknik och hållbarhet. En imponerande verksamhet som vi idag har besökt för att prata samverkan #institutetförslöjdochhantverk
  • Nu stämplar vi ut för denna vecka och summerar med några viktiga ord från arbetet #samverkan #process #praktisktundersökade #normkreativt med en #miljöbild från #cthfabriksmuseum
  • Idag deltar vi på regionens seminariedag i samband med summering av projektet Arkitektur Form Design, här föredrag med Omid Massali om Normkreativ Design och snart är vi med i panelen om framtidens fokus på dessa frågor #cthfabriksmuseum #normkreativdesign #normkritik #regiondalarna @magasinetfalun
  • Raksträckan där hattarna skickades från sömmerska till sömmerska #cthfabriksmuseum #linjeproduktion

Boka guidad visning

Just nu är verksamheten under omorganisering med målet att åter öppna hösten 2020. Till dess går det att boka guidade turer med Gösta Jansson. Framkomlighet: Handikappvänlig WC och hiss.

076-267 02 48

Boka guidade turer med Gösta Jansson från CTH vänförening

lundin.lina@borlange.se

Vid övriga frågor kontakta verksamhetsutvecklare Lina Sofia Lundin

Borlänge Science Festival 26-29 september 2019

I höst arrangeras Borlänges första teknik- och vetenskapsfestival Borlänge Science Festival. Programmet för festivalens fyra dagar är fyllt med roliga, spännande och lärorika aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna. Aktiviteterna kommer att arrangeras på olika platser i Borlänge, bland annat i Centrum!

Läs mer här

Formveckan 4-14 oktober

Här samlas och synliggörs den kreativitet som finns i hela Dalarna under en vecka: hantverk, form, design, arkitektur i det lilla eller stora. Vi vill locka den intresserade allmänheten, oberoende av ålder, kön och bakgrund, att upptäcka och utforska formområdet. Vi vill även att Dalarnas yrkesverksamma ska få en ny mötesplats sinsemellan och en ny plattform att visa sitt arbete. Alla ska med!

Läs mer här

Aktörer i huset

CTH Fabriksmuseum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

CTH Ericson of Sweden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Alice Lund Textilier

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Moodeko Consulting

Den moderna konsultbyrån som hjälper er med redovisning, rådgivning, verksamhetsutveckling och utbildning.

Columbus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Öppettider

Måndag – Fredag 10.00-18.00
Lördag 10.00-15.00
Avvikande öppettider

Kontakt

Centrum@borlange.se
0243-740 00
Telefontid kl. 08.00-16.30

© Borlänge Centrum, 2019 | Webb av Elvira Jacobs

© Borlänge Centrum, 2019
Webb av Elvira Jacobs

Stäng meny